De paardensport is een unieke combinatie van techniek, communicatie en vertrouwen. Het is een sport waarin de relatie tussen ruiter en paard centraal staat en waarin elk aspect van je prestaties beïnvloed kan worden door je eigen fysieke en mentale toestand. Of je nu een recreatieve ruiter bent of een ambitieuze sportruiter, de sleutel tot succes ligt in het vinden van balans. Ik neem je graag mee in een aantal zaken die jou uitdagen het zelf te ervaren.
Focus:
In de paardensport is focus een belangrijk goed. Het vermogen om je aandacht volledig te richten op het moment, je paard en de taak die je uitvoert is van belang om het optimale te bereiken. Wanneer je alles om je heen ook in je opneemt, naast waar je mee bezig bent, ben je niet in staat om kleinste signalen van je paard op te vangen en in te spelen op zijn bewegingen.
Hoe bereik je focus?
- Ademhaling: Veel ruiters hebben zodra er iets van spanning bij komt een verstoorde ademhaling. Dit kleine signaal vangt je paard meteen op. Door deze spanning volgt vaak ook een reactie van het paard. Om dit eens bewust aan te kunnen pakken is het verstandig op een vertrouwde plek te starten met deze oefening.
Oefening deel 1: wanneer je een rondje instapt, controleer dan eens het aantal keren dat je ademhaalt tijdens een heel rondje door de bak. Doe dit ook met een rondje in draf. Ga zelf na of je lekker ontspannen op je paard zit of dat je iedere keer afgeleid wordt. Als je dit helder hebt, heb je een richtlijn voor je gangbare ademhaling.
Deel 2: Ga nu een oefening oppakken, probeer naast het sturen en mee gaan in de beweging en de nageeflijkheid van je paard in de gaten te houden ook je ademhaling te tellen. Laat iemand hier in mee kijken en vertel wat je in deel 1 geteld hebt. Wanneer een ademhaling stokt of juist versneld kan iemand dit zien in de houding van de ruiter zoals bijvoorbeeld, strakke schouders, meer kleur of juist minder kleur op het gezicht of je ziet aan het paard bijvoorbeeld het strakker gaat lopen of komt de oefening er niet zo mooi uit als dat je er niet mee bezig bent.
Uit dit onderdeel kun je zelf actief merken wat er nou gebeurt als je ademhaling stokt. Dit belemmert je direct in soepelheid en balans.
- Mindfullnes: Ruiters zijn altijd druk met het mooiste plaatje neer te zetten. Bij de meeste pensionstallen ligt er een onbewuste druk naar elkaar om het zo goed mogelijk te doen. Kun jij je daar voor afsluiten? Ik vond het altijd enorm moeilijk, op het moment dat je alleen traint rijd je heerlijk, maar komen er meer bij dan gaat het niet. Hoe komt dit nu?
Je bent onbewust de druk voor jezelf aan het opvoeren. Veel ruiters komen er voor zichzelf, willen zelf graag ook trainen en willen net als jijzelf lekker positief zijn en leuke gesprekken hebben met elkaar. Soms heb je een slechte dag, soms een goede. Om dit voor jezelf na te gaan zou je het volgende kunnen doen:
Rijd de eerst volgende keer zonder muziek, zonder afspraken met andere ruiters puur een training die je van te voren hebt doorgenomen en zet deze vast. Ga na je rit eens na:
- hoe voelde dit voor jou om te doen?
- Waren er ongemakkelijke momenten en zo ja hoeveel?
- Heb je kunnen rijden wat je wilde?
- Vond je het moeilijk om je focus te houden ondanks alle bewegingen op de pensionstal?
Wanneer je hier veel ongemak in ervaart en de training niet loopt zoals je zou willen, is dit helemaal niet gek. Een ieder die iets anders doet, dan normaal is altijd wat gezond gespannen. Het gaat erom wat je er mee doet! Leer ervan, probeer het in een opvolgende week nogmaals, wat doet het dan met je?
- Balans in het Lichaam: Houding en Stabiliteit
Een ruiter die niet goed in balans is, heeft moeite om zijn paard effectief te begeleiden. Je eigen houding heeft invloed op de balans van je paard. Een stabiele houding zorgt ervoor dat je je paard niet belemmert wordt om zijn gevraagde eigen balans te tonen en de oefeningen in vertrouwen te kunnen oppakken.
Hoe verbeter je nou jou eigen balans?
Er zijn meerdere zaken die je kunnen helpen. Om het behapbaar te maken pak ik er voor nu een 3 tal zaken uit.
- Romp stabiliteit: Een goede romp stabiliteit is essentieel voor een goede balans. Oefeningen zoals planken, been heffen, bruggetje of andere buikspieroefeningen helpen je om je romp te versterken, wat essentieel is voor het behouden van een stevige en flexibele romp. Dit helpt je weer om ontspannen aangespannen te kunnen zitten. Wel is hier ook weer het belang je ademhaling in het hoofd erbij te houden. Niet vastzetten, want dan blokkeert de romp.
- Soepele zit: In plaats van star in het zadel te zitten, moet je leren om met de beweging van je paard mee te bewegen. Dit vraagt om een actieve houding, waarbij je niet te veel in het zadel leunt, maar het ook niet te veel loslaat. Oefeningen met een bal zijn hier erg goed voor. Voel eens op de bal of je druk op beide zitbeenknobbels gelijk zijn. Kun je zonder verandering ook een been heffen?
- Verschillende locaties: Door te rijden in verschillende omgevingen (zoals buiten in het bos of de hei of een wedstrijdlocatie) dwing je jezelf om je balans steeds weer aan te passen, wat je helpt om je stabiliteit te verbeteren. Dit versterkt niet alleen je fysieke balans, maar ook je mentale flexibiliteit. Op iedere omgeving heb je te maken met andere uitdagingen, door dit vaker te doen zal je merken dat het makkelijker wordt waardoor je meer kunt focussen op jezelf en je paard.
Conclusie: Balans en Focus
Zoals je al in de oefeningen en de stukken gelezen hebt, zijn er vele mogelijkheden om focus en balans te vinden. Dit is nog maar het spreekwoordelijke topje van de ijsberg. Om niet alles door elkaar te schuiven is dit gedeelte gefocust op een eerste stap. Ik ben enorm benieuwd naar jullie ervaringen. Hoe gingen de oefeningen, heb je ze echt uitgevoerd of denk je: Ik red me prima zonder?
Ik ga hier over een tijdje een vervolg aan geven, door middel van een 2de blog, om juist de ruiters wat meer bewust te maken en te laten ervaren wat het voor je kan doen.
Ben je lekker aan de slag met de oefeningen uit de blog en loop je tegen vragen aan, stuur me dan een dm. Die beantwoord ik op werkdagen binnen 24 uur.
Heel veel succes, geniet van het onbekende dat maakt je sterker.
Lieve groet
Jill